Printen met wit opent een scala aan mogelijkheden voor het maken van prints. Het leuke aan printen met wit is dat je naast CMYK-kleuren ook met witte inkt kunt printen, waardoor er op zwart papier, gekleurd papier, transparant papier en overhead sheets allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan. Printen met wit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van uitnodigingen op kraftpapier met een witte tekst, of het maken van mat zwarte visitekaartjes met een witte tekst.
Printen op kraftpapier kan erg mooi zijn, maar niet ieder ontwerp werkt goed op kraft papier. Er zijn bij het printen met witte toner een aantal beperkingen in het ontwerpproces. Als je hier rekening mee houdt in het ontwerp kom je tot een veel mooier resultaat. Hieronder geven we je tips over waar je rekening mee moet houden als je een ontwerp gaat bedenken voor het printen met wit.
Er zijn twee manieren waarop wij kunnen printen met wit. Het is slim om, voordat je je ontwerp gaat vormgeven, voor één van deze twee manieren te kiezen. Deze twee manieren hebben namelijk ieder hun eigen voordelen of nadelen en zorgen er dus voor dat je andere ontwerpkeuzes zult maken.
De eerste manier is dat de afdruk één keer door de printer gaat. Hierbij wordt wit als een extra kleur als laatst toegevoegd bovenop de CMYK-kleuren.
Voordelen:
Nadelen
Er zijn echter situaties waarbij je graag het wit ONDER de kleur geprint zou willen hebben. Je kunt het wit dan als een dekkleur gebruiken bijvoorbeeld omdat je kleuren frisser zou willen laten uitkomen of onder een foto. Dit is te zien in het tweede schema 'Eerst wit dan CMYK'.
Voordelen
Een dekkleur? Wat is dat eigenlijk en waar is dat voor nodig? Bij het printen met CMYK kleuren op papier gaat de printer er eigenlijk vanuit dat de ondergrond wit is. Toner is dan ook eigenlijk ietwat transparant, zeker in de lichtere kleuren. Dit zorgt ervoor dat je kleur wordt gemengd met de kleur van het papier. In de afbeelding hieronder zie je links een bestand. Rechts zie je hoe deze kleuren er uiteindelijk uit zullen gaan zien op kraft bruin.
Je kunt dus een wit vlak gebruiken als dekkleur om een specifiek feller kleurresultaat te verkrijgen. Het witte randje wordt veroorzaakt door het feit dat de 2 lagen ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. Dit zie je in onderstaand VOORBEELD 1.
TIP: Wat erg goed werkt is een volvlak wit toe te voegen in plaats van kleine onderdeeltjes.